Какво трябва да знаем за маслото на двигателя!

Двигателя е най-сложната част от колата, която работи в широк диапазон от температури, и като такава трябва да се напълни с правилното двигателно масло за смазване и защита на всички движещи се части  от износване и корозия, както и от натрупване на прах и вредни отлагания.

engine-oil-pour

Често задавани въпроси.

Защо трябва да се сменя маслото на двигателя?

Когато двигателя изгаря гориво се разгражда и масло в двигателя. Редовната смяна на маслото в двигателя помага за премахване на вредни замърсители и захранване с различни добавки, които са били изчерпани.

От какво се изработва двигателното масло?

Двигателните масла варират при различните производители, но като цяло се състои от между 75-90% базово масло. Останалите 10-25% са  добавки, които да помогнат за поддържане на вискозитета при високи температури. Базовото масло определя основните свойства на маслото на двигателя и на добавките.

Трябва ли да се използват допълнителни добавки?

НЕ!
Производителите прекарват много време в изследване и развитие на създаването на перфектния баланс на масло и добавка. Това означава, че не трябва да използвате всички допълнителни маслени добавки в двигателя.

Каква е разликата между конвенционалните и синтетичните масла?

Всяко моторно масло е или конвенционално или синтетично.

Ако базовото масло е конвенционално това означава, че то е  било рафинирано от суров петрол. Ако базовото масло е синтетичено, това означава, че маслото е преминало през допълнителен процес. Допълнителния процес дава на маслото по-добри свойства за употреба.

Какво  причинява утайките?

Всеки път, когато използвате двигателя на автомобила си, вторични продукти от горенето  замърсяват маслото. С течение на времето замърсителите се натрупват и се образува “утайка” в долната част на двигателя.

Използването на некачествени масла, не редовното обновяване на масло, може да доведе до натрупване на утайките и блокиране на двигателя.

Всеки двигател е предназначен да се използва със специален вискозитет на маслото, за да смажете компонентите на двигателя правилно. Използването на масло, което е твърде тънко може да доведе до проблеми като износване на двигателя. Използването на масло, което е твърде гъсто, затруднява работата на двигателя.

Ние винаги препоръчваме  най-доброто за употребата на вашия конкретен двигател.

car-parts.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *