Време ли е за нови гуми?

Как да разберете, дали имате нужда от нови гуми?

Трябва да сте наясно с : износването на протектора и възрастта на гумите.

What should I look for when inspecting my tires?

С този лесен тест, може да проверите дали вашите гуми за безопасни. Поставете една стотинка  в някои  ъгли между гумата. Ако виждате по-голямата част от монетата, вашите гуми са плитки и износени. Ако случаят е такъв, гумите трябва да бъдат заменени.

Защо трябва да се притеснявате от износване на протектора?

Най-важната причина е безопасността. Когато  протектора е износен, колата ви може да реагира слабо при неблагоприятни метеорологични условия като дъжд и сняг. С добри протектори вашия автомобил ще има по-добро  сцепление на пътя. Също така, износените гуми или не достатъчния протектор е незаконно в много страни. И най-накрая, износените протектори могат да разбият и други части на колата ви преждевременно.

Излагането на топлина и ултравиолетовите лъчи на слънцето може да причинят структурни промени в гумите. Тези промени  обикновено не важат за умерените климати.

Възрастта на гумите.

На колко години са вашите гуми? Независимо от износването на протектора, производителите на автомобили обикновено препоръчват да заменяте гумите си на 2 години. Повечето производители на гуми препоръчват да смените гумите си на 5 години. Проверете препоръките на производителя на вашите специфични гуми и ако срока е изтекал независимо от релефа ги заменете.Защото каучука се втвърдява и параметрите му се променят.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *