Оригинални авточасти срещу афтърмаркет!

Въпросът дали да се купуват оригинални авточасти или афтърмаркет е стара тема, колкото и самият автомобил. По-долу ще се опитаме да ви помогнем да направите по-добър избор, ако се изправите пред тази дилема.

oem-vs-aftermarket

Производителите на автомобили и дилърите на авточасти винаги рекламират факта, че техните части са “истински”, защото са произведени от точно същото производствено съоръжение, което прави частите инсталирани на монтажната линия. Това означава, че всеки гумен уплътнител, пружина, винт, пластмасова част и метален компонент, които влизат в тази част, са щамповани от същите машини, които произвеждат оригиналите части, и че те съответстват на допуските на оригиналната част, когато става дума за дебелина, якост на опън и т.н.

Често надцебката на оригиналните части е 100% над цената им, а понякога и повече. Качествените резервни части са ефективен начин за пестене на пари, особено когато частите са за  по-стари автомобили, стават допълнително напомпани поради по-ниското производство. Реалността е, че има отлични резервни части и не толкова добри.

Части, произведени от същия производител, който произвежда  автомобила ви , са известни като “OEM”, което означава, че те са направени от производителя на оригиналното оборудване. Независимо дали са били построени от самия производител на автомобила или са договорени с външен доставчик, те са изцяло упълномощени от автомобилния производител като “истински” или “автентични”. Изразът “OE” (означава “оригинално оборудване”). След десет години производителите на автомобили вече не са задължени по закон да произвеждат части за OEM за по-стари модели.

Частите, произведени от производителите на резервни части, всъщност не са били разрешени да бъдат инсталирани като оригинално оборудване на нови линии за монтаж на автомобили, но те са предназначени да съответстват на спецификациите на производителя, когато става дума за външен вид, размери и функция. С други думи, те приличат на оригиналните части на вашия автомобил. Някои от тях се отличават с подобрения в сравнение с дизайна на OEM, а други с по-ниско качество, дават черно око на индустрията за следпродажбени услуги като цяло.

Като компания, съставена от автомобилни ентусиасти, ние си задаваме този въпрос през цялото време, когато купуваме части за нашите собствени автомобили. Голяма част от производителите на резервни части са истински заинтересовани да произвеждат качествени продукти, които всъщност са дори по-добри от OEM. Например, много компании се специализират в джипове и други 4×4 части, които се произвеждат с по-скъпи материали, с изрична цел да бъдат по-силни. Компоненти, като части по окачването, панти на багажника, капаци и други елементи, които рутинно се развалят с течение на времето, защото фабриката избира да спести пари, когато ги произвежда. Друг пример е богатството на компании за продажба на афтърмаркет части, изобилства от избор на производители.

Много от добре направените резервни части са там и можете да ги намерите, ако погледнете. Също така има богат набор от подобрени спирачни накладки, гуми, джанти, помпи и други компоненти, които далеч надминават оборудването на OEM, когато става дума за производителност, дълголетие, шум и други фактори.

Надеждните производители на резервни части ще подкрепят продукта си с гаранция срещу неизправност при нормална употреба поради производствени дефекти (а не злоупотреби).

Когато става въпрос за резервни части, качеството може да варира значително. Най-добре е да сте умни и да получите мнения и малко повече информация. Форумите и блоговете са чудесен източник на информация, когато става въпрос за мнения. Ако знаете механик, на когото имате доверие, попитайте за мнение, защото той със сигурност се е справил с много добри и лоши резервни части.

На сайта ни може да откриете всичко необходимо и да получите информация за всяка марка, а също така и за оригинални авточасти.

http://www.carparts.bg

Бъдете умни и събирайте информация, все пак в много фактори животът ви зависи от състоянието на автомобила ви. Бъдете предпазливи!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *